Nazwę swą roślina ta zawdzięcza persom którzy określali ją słowem yasmin, oznaczającym pachnący kwiat.Posiada ponad 200 odmian.
Wykorzystuje się go również do produkcji herbaty, jednak stosuje się do tego tylko jego jeden gatunek jaśmin wielkolistny pochodzący z Filipin. Właściwości naparu z herbaty są aseptyczne, uspokajające oraz pobudzające produkcję mleka.Wspomaga leczenie chorób infekcyjnych z wysoką gorączką, schorzeń wywołujących krwawienia. Łagodzi skutki porażeń słonecznych, zapaleń spojówek i skóry. Picie herbaty z jaśminem aktywizuje działanie mózgu i wątroby, usuwa zmęczenie, koi ból głowy, obniża ciśnienie, oczyszcza organizm z toksyn, zapobiega zawałom serca, pozytywnie wpływa na układ oddechowy i nerwowy, ma silne działanie bakteriobójcze, ułatwia przyswajanie pokarmów i ich trawienie. Zawiera żelazo, potas, wapń i magnez
Jest niebywale cenioną rośliną na dalekim wschodzie.
Szkoda, że nie można sfotografować zapachu, żeby mieć go przez cały rok. Możemy jednak się zadowolić olejkami, kadzidełkami, lub perfumami, a nawet napić się herbaty z dodatkiem suszonych kwiatów.
Taki mały niepozorny kwiat, w którym drzemią ogromne moce.
piękne zdjęcia!!!!!i bardzo przydatny pościk :-)
OdpowiedzUsuńDzięki :) ciesz się że się podobają
Usuńjaśmin jest piękny i cudownie pachnie.
OdpowiedzUsuńTeż uwielbiam jego zapach ;)
Usuń